Dabar @ucitelji.hr

  • Home
  • Dabar @ucitelji.hr
Shape Image One

Dabar je više od natjecanja, Dabar je izazov! 

Republika Hrvatska je od 2016. godine uključena u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja, a od 2016. u izradi zadataka sudjeluju i hrvatske učiteljice i učitelji.

Dabar se izvrsno nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Prvo natjecanje Dabar u Hrvatskoj održano je u studenom 2016. s 5624 sudionika. Već sljedeće godine interes za sudjelovanjem u natjecanju je pokazalo više od 430 škola a sudjelovalo je 15247  učenika u svih 5 kategorija. 2019. godinu obilježili smo s 24769 natjecatelja, a 2020. s 36 491 sudionikom

Dabar organiziramo svake godine početkom studenog, a prijave za sudjelovanje otvaraju se, u pravilu, 1. listopada. Svaku školu sudionicu Dabra prijavljuje jedna odgovorna osoba popunjavajući prijavni obrazac.

Pročitajte Pravilnik natjecanja i pripremite se za sudjelovanju na Dabru uz zadatke na našem Vježbalištu i virtualnoj učionici PseudoDabar.

Ako želite otvoriti svoju Moodle virtualnu učionicu s Dabar zadacima pogledajte upute na sljedećoj stranici.

Pozivamo vas da pratite sve informacije na portalu ucitelji.hr i našoj Facebook stranici „Suradnici u učenju“.

Dodatne informacije o natjecanju Dabar možete dobiti na e-mail adresi dabar@ucitelji.hr.

Sudjelovati možete:

  • kao autori zadataka
  • volonterskim angažmanom u pripremi natjecanja
  • organizacijom natjecanja u svojoj školi
  • pripremom učenika za natjecanje
  • ….

Pridružite se i vi Dabrovom timu 🙂

Pogledajte kako je bilo na Dabru prošlih godina:

Dabar 2016.Dabar 2017.Dabar 2018.Dabar 2019.Dabar 2020.Dabar 2021.

Zbirke zadataka iz prošlih godina možete otvoriti klikom na značku iz odabrane godine.

Dabar 2016

Dabar 2017

Dabar 2018

Dabar 2019

Dabar 2020

Dabar 2021

DabroUčitelj 2020

DabroUčitelj i DabroStudent 2021