Dabar

Dabar je više od natjecanja, Dabar je izazov!

Hrvatska se uključila u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja.

Dabar se izvrsno nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Prvo natjecanje Dabar u Hrvatskoj održano je u studenom 2016. s 5624 sudionika. Već sljedeće godine interes za sudjelovanjem u natjecanju je pokazalo više od 430 škola a sudjelovalo je 15247  učenika u svih 5 kategorija.
Pripremite se za sudjelovanju na Dabru rješavajući zadatke na našem Vježbalištu i u Loomen kolegiju PseudoDabar.

Pozivamo vas da pratite sve informacije na portalu ucitelji.hr našoj Facebook stranici „Suradnici u učenju“, a dodatne informacije o natjecanju Dabar možete dobiti na e-mail adresi dabar@ucitelji.hr.

Sudjelovati možete:

  • kao autori zadataka
  • volonterskim angažmanom u pripremi natjecanja
  • organizacijom natjecanja u svojoj školi
  • pripremom učenika za natjecanje
  • ….

Pridružite se i vi Dabrovom timu 🙂

Koordinatorica Međunarodnog natjecanja Dabar: Darija Dasović