Pet za net – video galerija

  • Home
  • Pet za net – video galerija
Shape Image One

Otmica


U školu dolazi nova učenica Mia, odmah se počinje sviđati Vedranu i on priča prijatelju Karlu da mu se sviđa nova učenica. Karlo saznaje od Ire kako se zove i to kaže Vedranu. Ali Mia se sviđa i Karlu, on pokušava na Google-u pronaći rješenje. Karlo shvati da se može Mii na Facebook-u predstaviti kao Vedran. To i učini. Mia  misleći da je Vedran dogovori sastanak s Karlom, koji je otme. Filmom smo nastojali prikazati opasnost upoznavanja na društvenim mrežama (facebook-u) i odlazak na sastanak sa osobom koju nismo provjerili.


Maltretiranje vršnjaka

U filmu smo željeli prikazati kako jedna situacija naizgled bezopasna , Matej je ljubomoran na Miu što je bolja iz geografije, može dovesti do maltretiranja i ismijavanja vršnjaka. U tom slučaju je potrebno tražiti pomoć od starije osobe, roditelja, učitelja ili razrednika.
Učitelj iz geografije upozori Mateja kako je loše napisao test,i predloži da mu Mia pomogne učiti. Mia je napisala test za odličan. Matej je ljubomoran i nastoji povrijediti Miu, objavi na Facebook-u njenu fotografiju i ismijava je zajedno s vršnjacima. Mia ne zna što učiniti, prijateljica Ira joj predloži da se obrati učiteljici informatike. Učiteljica je riješila problem, Matej je obrisao objavu na facebook-u i ispričao se Mii.

Prednosti društvenih mreža

Učiteljica informatike zadaje zadatak iz informatike napraviti prezentaciju o društvenim mrežama. Alen, Matteo i Nika dobiju zadatak  Nedostatci društvenih mreža, a zadatak  Lee, Mateja i Vedrana su Prednosti društvenih mreža. Lea i Matej žele pisati zadatak, ali u školi nema Vedrana, sjete se da ga nazovu na Messenger. Vedran se javi i veli da je kod kuće bolestan, slaže se sa svim što su zamislili. Lea i Matej zaključuju da je to jedna od prednosti društvenih mreža. Kada završe prezentaciju, zadovoljni su učinjenim i dolaze do najpoznatijih mreža, žele Skype iskoristiti za spajanje s kolegicama Larom i Leo koje su otišle i žive u Njemačkoj i Engleskoj. Čuju se s kolegicama preko Skyp-a i dobiju vrijedne informacije o njihovom školovanju u Njemačkoj i Engleskoj. Zaključak filma je društvene mreže nisu nužno ni dobre ni loše one su onakve kakvim ih sami napravimo.

Mačak u vreći


Djevojčica Dajana, u dogovoru s majkom, preko oglasnika pronalazi mobitel koji želi kupiti. Nakon što je mobitel naručen i plaćen, poštom stiže dugo očekivani paket. Majka ga predaje djevojčici, koja ga nestrpljivo otvara i zatim shvaćaju da su prevarene. U paketu nije mobitel, nego kamen. Filmom nastojimo potaknuti oprez prilikom kupovine predmeta od nepoznate osobe

Otmičar na mreži


Film nastoji prikazati opasnosti upoznavanja putem interneta.
Dječak Vlatko upoznaje prijateljicu putem društvene mreže i dogovara sastanak s njom. Prijateljica Ivana, kojoj se povjerio, odgovara ga od njegovog nauma i upozorava na opasnosti, ali on ignorira upozorenja. Odlazi na sastanak i biva otet.

]

Prijateljstvo

Djevojčica Una želi se družiti sa svojim vršnjacima, ali stalno nailazi na drsko odbacivanje i vrijeđanje. Unatoč ogovaranju i izoliranju, Una ne odustaje i mašta kako bi lijepo bilo kada bi svi bili prijateljski raspoloženi jedni prema drugima i lijepo se družili. Ovim video uratkom učenici nastoje potaknuti svijest o negativnim stranama izoliranja i vrijeđanja od strane vršnjaka, prikazujući osjećaje djevojčice koja se nalazi u takvoj situaciji.

Nestali


Film „Nestali“ nastao je zbog danas sve raširenijeg problema u društvu, „bijelog roblja“. Djeca i mladi često vjeruju svemu što pročitaju na internetu, ne dovodeći u pitanje istinitost informacija i ne razmišljajući o mogućim opasnostima s kojima bi se mogli susresti.  Filmom smo htjeli potaknuti djecu i mlade na kritičko  promišljanje kako bi prepoznali sadržaj koji bi ih mogao dovesti u opasnost.
Film govori o prijateljima koji se javljaju na oglas za fotomodele, pronađen na društvenoj mreži  Facebook. Dogovaraju casting mailom i odlaze u zgradu za koju su mislili da je Agencija. Bivaju oteti i zatočeni.  Dok roditelji čine sve ne bi li ih pronašli otimači ih odvode u nepoznato.

Vršnjačko nasilje

Film „Vršnjačko nasilje“ govori o novoj djevojci u školi koja je zbog jednog krivo protumačenog razgovora postala žrtvom elektroničkog nasilja. Dobiva neprestano prijeteće pozive, poruke, mailove. Filmom smo htjeli upozoriti da je danas to svakodnevica mnogih mladih ljudi koji ne znaju kako bi se suprotstavili tomu i zaustavili nasilje.

Što je elektroničko nasilje?


Filmom „Što je elektroničko nasilje?“ smo pokušali pronaći odgovore na neka pitanja o temi vidljivoj i u naslovu filma, elektroničkom nasilju. Razgovarali smo s učenicima i s magistrom socijalnog rada, Martinom Josić koji su nam pomogli u potrazi za odgovorima. Učenici vrlo često nisu svjesni da sve što objave na internetu tamo i ostaje i da osobu mogu povrijediti i u virtualnom svijetu.