Budi internet genijalac!

  • Home
  • Budi internet genijalac!
Shape Image One
05 Awesome-Badge

Da bi maksimalno iskoristili internet, djeca trebaju biti spremna donositi pametne odluke.


Budi internet genijalac poučava djecu osnovama digitalnog građanstva i sigurnosti kako bi mogli pouzdano istraživati internetski svijet.

Društvena igra „Budi Internet genijalac – U potrazi za boljim internetom

Društvena igra „Budi Internet genijalac – u potrazi za boljim internetom“ osmišljena je kako bi kroz igru djeca upoznala primjerene postupke za sigurno i odgovorno korištenje interneta i digitalnih tehnologija. Kroz igru vas vode Dabrica Darka, Medo i Sova koji pitanjima, savjetima i vježbama potiču na razmišljanje i traženje ispravnog odgovora. Igra omogućava suradnju, pružanje podrške te potiče na miroljubivo dogovaranje i uvažavanje.

Više o društvenoj igri na ovoj poveznici. 

Što gledamo?

U ovom centru upoznati će se s vrstama društvenih mreža i dobnim ograničenjima za pojedine društvene mreže kako bi zajednički odredili koje su društvene mreže primjerene uzrastu učenika.

Digitalni tragovi

Drugi centar pred sudionike stavlja temu digitalni tragovi. Kroz aktivnosti u ovom centru roditelje i djecu osvijestiti ćemo što znači digitalni trag te kako uočavati utjecaje aktivnih i pasivnih digitalnih tragova.

Razgibajmo se da nam mozak bolje radi!

Veliki broj djece i mladih pod utjecajem tehnologije i dostupnosti različitih uređaja ima smanjenu tjelesnu aktivnost te ih je potrebno poticati na kretanje i podizanje aktivnosti kako bi prije svega ojačali imunitet i očuvali svoje zdravlje. Upravo iz tog razloga u trećem centru sudionike upoznajemo s jednostavnim vježbama za razgibavanje.

A može i tako!

U četvrtom centru potaknuti ćemo roditelje i djecu da se prisjete aktivnosti koje se mogu izvoditi bez digitalnih pomagala te da isplaniraju obiteljski dan bez digitalnih uređaja.

Tko je to?

Kroz aktivnosti s kojima se susreću u petom centru roditelje i djecu stavljamo u uloge detektiva koji trebaju otkriti tko se krije iza kojeg profila te koje sve informacije možemo saznati promatranjem aktivnosti objavljenih na nekom profilu.

Kviz

Kviz za roditelje i dijete

Upute

Upute za provođenje radionica za roditelje i djecu

Cool je biti dobar (2. i 3. razred)

Aktivnosti provedene u ovoj radionici imaju za cilj razumijevanje činjenica da je osim gledanja slike u medijima potrebno vidjeti što iza te slike stoji, jer različite riječi uz sliku utječu na poruku koju slika šalje, a time i na osjećaje koje može izazvati gledanje slike.

Cool je biti dobar (4.razred)

Ova radionica odabrana je kako bi učenici suradnjom promijenili sliku koju ostavljaju negativni komentari i tako naučili kako pretvoriti negativne razgovore u pozitivne

Tko pita ne skita (5.razred)

Cilj ove radionice je pomoći učenicima kako bi mogli prepoznati uznemirujući sadržaj (slike, video, poruke) i razumjeti što trebaju učiniti kada se s njime susretnu.

Dijeli pažljivo (6.razred)

Cilj radionice je potaknuti učenike na promišljanje kako drugi mogu protumačiti naše poruke, slike i druge sadržaje koje objavljujemo na internetu.

Dijeli pažljivo (7.razred)

Cilj ove radionice je potaknuti učenike na razumijevanje kako na temelju nečijih objava, komentara i fotografija donosimo pretpostavke koje nisu uvijek točne i da podaci u našem digitalnom tragu mogu otkriti drugim ljudima više o nama nego što želimo, a posljedice toga mogu biti neugodne.

Pazi se prevaranata (8.razred)

U ovoj radionici učenici vježbaju izbjegavati pokušaje krađe identiteta tako da odglume i rasprave moguće reakcije na sumnjive tekstove, poruke, objave i zahtjeve za prijateljstvom na internetu.

Scenariji poučavanja

U dokumentu koji ovdje objavljujemo donosimo pripremljene materijale i scenarije poučavanja za provođenje radionica s učenicima od 1. do 8. razreda osnovne škole, po jedan primjer radionice za svaki navedeni uzrast.

Plakati

Pripremili smo vam i plakate Budi internet genijalac na hrvatskom jeziku kako biste mogli ukrasiti zidove vaših učionica i hodnika, a učenicima dati korisne savjete kako istraživati mudro, oprezno, sigurno, ljubazno i hrabro na internetu.

Obiteljski vodič za digitalnu dobrobit

Za roditelje smo pripremili priručnik Obiteljski vodič za digitalnu dobrobit koji je osmišljen kako bi vas potaknuo na promišljanje o uporabi tehnologije i usvajanje zdravih navika za cijelu obitelj.

Izreži i složi svog internauta

Preuzmite, izrežite, zalijepite i uživajte u svojim internautima.

Preuzmite pet savjeta

Preuzmite 5 podsjetnika s brzim savjetima za sigurniji internet

Voditeljica projekta: Lidija Kralj
Koordinatori projekta: Darija Dasović i Darko Rakić

Projektni tim: Gordana Lohajner, Kristina Slišurić, Sanja Janeš, Valentina Blašković, Gordana Sokol, Vesna Majdandžić, Maja Hainc, Arjana Blažić, Manuela Kujundžić, Dunja Mijović, Helena Valečić, Nikolina Marinić