Dabar 2020Dabar 2020

  • Home
  • Dabar 2020Dabar 2020
Shape Image One
Dabar 2020

Dragi učenici i učitelji,

pripreme za natjecanje Dabar 2020 su u tijeku. Više informacija tijekom rujna na stranici Dabar 2020.

VIdimo se od 9. do 13. studenoga, zar ne 🙂

Hrvatska, kao punopravna članica međunarodne inicijative Bebras (Dabar) i ove godine organizira natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar. Dabar promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Sudjelovanjem u njoj želimo učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji informatiku čine uzbudljivom.

Organizatori natjecanja za Hrvatsku su udruga “Suradnici u učenju”, Hrvatski savez informatičara i Visoko učilište Algebra uz podršku CARNET-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja uključujući i one iz Hrvatske.

Natjecanje se organizira u 5 kategorija:

  1. MikroDabar za učenike 1. i 2. razreda OŠ,
  2. MiliDabar za učenike 3. i 4. razreda OŠ,
  3. KiloDabar za učenike 5. i 6 razreda OŠ,
  4. MegaDabar za učenike 7. i 8. razreda i
  5. GigaDabar za učenike svih razreda srednje škole.

Da je Dabar više od natjecanja, pokazao je i broj prijavljenih škola i zainteresiranih učenika 2019. godine. na natjecanju je sudjelovalo 24769 učenika, odnosno po kategorijama: MikroDabar 2042, MiliDabar 3563, KiloDabar 9466, MegaDabar 6582 i GigaDabar 3116 učenika.

Na stranicama natjecanja možete pročitati Pravilnik natjecanja, pogledati zadatke iz prijašnjih godina te pronaći poveznicu na virtualnu učionicu PseudoDabar – osmišljenu za pripremanje učitelja i učenika za natjecanje Dabar.


Natjecanje će se održati od 9. do 13. studenoga na CARNET-ovom sustavu uz obavezno korištenje AAI@EduHr tj. korisničkih računa @skole.hr


Sudjelovanje je za sve učenike, učitelje i škole u potpunosti besplatno.

U školi koja želi sudjelovati na natjecanju Dabar potrebno je imenovati jednu odgovornu osobu zaduženu za natjecanje Dabar za cijelu školu. Ta odgovorna osoba treba ispuniti prijavni obrazac za cijelu školu, na stranici http://bit.ly/Dabar2020 Odgovorna osoba škole vodi evidenciju o svim učiteljima uključenim u organizaciju natjecanja i po potrebi komunicira s Programskim odborom Dabra na dabar@ucitelji.hr.

Nakon završetka roka za prijave, na adresu elektroničke pošte odgovorne osobe bit će poslane dodatne upute za sudjelovanje u natjecanju.

Ovisno o promjenama epidemiološke situacije te načinima organizacije rada u školama moguće su promjene u načinu sudjelovanja. Dodatne, detaljne upute bit će objavljene početkom studenoga.


Prijave se otvaraju 1. listopada i trajat će do 28. listopada 2020. Obrazac zahtijeva prijavu s @skole.hr računom.

http://bit.ly/Dabar2020


Unaprijed zahvaljujemo na podršci i aktivnom sudjelovanju.

Vidimo se, zar ne?