Budi internet genijalac na Dugom otoku

  • Home
  • Budi internet genijalac na Dugom otoku
Shape Image One
Budi internet genijalac na Dugom otoku

Jeste li ikada imali osjećaj da poznajete svako dijete i baš svako vam se veseli? E, tako je nama bilo na Dugom otoku. Lidija, Darko i ja hrabro smo se uputili na Dugi otok upoznati svoje internet genijalce. I stvarno su bili genijalni!

Osnovna škola “Petar Lorini” najstarija je na zadarskom području, a smještena je u mjestu Sali. Dobila je ime po Petru Loriniju, Saljaninu koji je 1873. godine uveo hrvatski jezik u školu. Matičnu školu pohađa 60 učenika, a Područnu školu Božava 7 učenika.

Život na otoku malo je drugačiji od onoga na kopnu i mi smo se totalno uklopili u tu atmosferu. Opušteno, brbljavo i neodoljivo.

Došli smo u pravo vrijeme, kada je turista bilo još vrlo malo, i brzo smo zauzeli svoju poziciju poželjnih gostiju na otoku. Osjećali smo se kao u vlastitoj ulici gdje poznajemo svako dijete. I oni nas ?

I u školi smo se osjećali kao doma. Mali i veseli kolektiv obavljao je svoje obaveze prihvaćajući činjenicu da smo mi tu i da smo ovih dana dio njihove svakodnevice.

Škola je smještena tako da ima predivan pogled. Pitala sam se, prvih nekoliko sekundi, nakon koliko vremena bih trebala prestati gledati prema moru. No brzo su mi odgovorila, potpuno nesvjesno, razigrana dječica i osjećaj da oni traže moju punu pažnju. I neće pristati na ništa manje od 100 % mene.

Rad u nižim razredima je divan, iako zahtjevan. Što reći djetetu koje pohađa 2. razred OŠ kada internet poistovjeti sa svojim životom? Ali tada znate da radite pravu stvar i da je priča o sigurnosti na internetu neiscrpna tema i da ju je potrebno neprestano ponavljati i nadograđivati.

Viši razredi su, kako im i priliči, bili malo ozbiljniji. Iako ste zadovoljni načinom na koji razmišljaju i zapravo žive život i izvan društvenih mreža, svjesni ste da će mali otočni ljudi nastaviti svoje školovanje na kopnu i često odvojeni od svojih obitelji. Vjerujem da će im potvrda da dobro razmišljaju o svojoj sigurnosti i da uvijek mogu računati na starije osobe u svojoj blizini pomoći i kada se nađu u novoj sredini.

Drago nam je da smo imali priliku upoznati učitelje i roditelje s aktivnostima Udruge i pozvati ih na suradnju kada osjete potrebu za tim.

Vjerujemo da će se radionice Budi Internet genijalac nastaviti provoditi i sljedeće godine te tako povezati učitelje, roditelje i djecu na malo drugačiji način. Jer nitko nije požalio što se družio s nama i s veseljem su preuzeli svoje diplome Internet genijalaca.

 

Naučili smo puno jedni od drugih. Opušteno i veselo. Baš kako treba i biti ?