Osnovna škola Gvozd u projektu Budi Internet genijalac

  • Home
  • Osnovna škola Gvozd u projektu Budi Internet genijalac
Shape Image One
Osnovna škola Gvozd u projektu Budi Internet genijalac

Kako bi maksimalno iskoristili internet, djeca moraju biti spremna donositi pametne odluke. Projekt Budi Internet genijalac (Be Internet Awesome) uči djecu, roditelje i učitelje osnovama digitalnog građanstva i sigurnosti kako bi mogli s povjerenjem istraživati ​​online svijet. Kroz interaktivne radionice osnažit će svoje vještine koje će im pomoći da u virtualnom svijetu budu pametni, oprezni, jaki, ljubazni i hrabri.

U ovaj Google projekt uključila se je Osnovna škola Gvozd i time osigurala učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima ovladavanje vještinama korištenja interneta. Članovi udruge Suradnici u učenju bili su zaduženi za prevođenje, lokalizaciju i prilagodbu materijala te za organizaciju radionica za učenike, učitelje, roditelje i lokalnu zajednicu.

Prva edukacija održana je u Osnovnoj školi Gvozd i bila je radionica za roditelje učenika 6. razreda. Održana je 19. svibnja 2022,. a za njezinu provedbu bili su zaduženi Darko Rakić i Vesna Majdandžić. Na radionici je sudjelovalo ukupno 11 roditelja. Osmišljena je kao obiteljski vodič za digitalnu dobrobit na kojoj su sudjelovali učenici i njihovi roditelji. Cilj je bio potaknuti ih na promišljanje o uporabi tehnologije i usvajanju zdravih navika za cijelu obitelj.

Istoga dana održana je radionica za učitelje s ciljem da ih se usmjeri u poučavanje primjerenog, odgovornog i sigurnog korištenja interneta. Na radionici je bilo 15 učitelja, od toga 12 učiteljica i 3 učitelja. Učitelji su se detaljnije upoznali s posebnostima projekta, gdje mogu pronaći materijale i kako ih iskoristiti. Voditelji, Darko Rakić i Vesna Majdandžić, motivirali su sudionike za samostalno provođenje radionica s učenicima.

Radionice za učenike od 1. do 8. razreda održale su se 20. svibnja 2022. Vodile su ih Manuela Kujundžić i Valentina Blašković. U 1. razredu sudjelovalo je 9 učenika, u 2. razredu 4, u 3. razredu 12, a u 4. razredu 5 učenika. U višim razredima radionice je pohađalo 4 učenika 5. razreda, 11 učenika 6. razreda, 9 učenika 7. razreda i 3 učenika 8. razreda. Na završetku radionica učenici su osvijestili, shvatili i naučili pouzdano istraživati internetski svijet te su postali hrabriji, snalažljivi, ali i pametniji i ljubazniji.

 

Istog dana članice udruge održale su i radionicu za roditelje učenika 3. razreda na kojoj je sudjelovalo 8 roditelja. Roditelji su zaključili da djeca roditelje mogu puno toga naučiti, a roditelji svojoj djeci mogu biti podrška i pomoć. U takvom okruženju jača komunikacija na relaciji roditelj – dijete, što je najbolji put prema rješavanju problemskih situacija u kojima se mogu naći djeca. Cilj radionice nije bilo natjecanje, već suradnja i učenje koja je rezultirala novim znanjima i vještinama.