Osnovna škola Braća Glumac, Lastovo u projektu Budi internet genijalac

  • Home
  • Osnovna škola Braća Glumac, Lastovo u projektu Budi internet genijalac
Shape Image One
Osnovna škola Braća Glumac, Lastovo u projektu Budi internet genijalac

Napisala: Helena Valečić

Posebno je zadovoljstvo imati kao partnera u projektu Budi Internet genijalac (Be Internet Awesome) školu na našem najudaljenijem naseljenom otoku – Lastovu. Iako je otok najudaljeniji od kopna, posjetitelj koji dođe na nekoliko dana neće to niti osjetiti osim kad mu se pogled usmjeri prema beskrajnom plavetnilu.

Škola Braća Glumac koja broji 46 učenika jedina je na otoku Lastovu i smještena u središtu istoimenog mjesta. Nama koji dolazimo iz škola koje su puno brojnije, neobično je raditi u razredima sa po dvoje, troje, petero ili devetero učenika. Stoga nam je ovo iskustvo bilo posebno.

Prve edukacije održane su u utorak 31. svibnja 2022. u svim razredima tijekom nastave. Radionice su održali Lidija Kralj, Darija Dasović, Helena Valečić i Darko Rakić. Dojmovi su iznimno pozitivni, učenici su bili aktivni te su rado sudjelovali u predviđenim aktivnostima. Svi su učenici dobili diplome i male nagrade za sudjelovanje u vidu promotivnih materijala projekta.

Nakon nastave istog dana, održana je i radionica za nastavnike koji su se odazvali u velikom broju. Na radionici je predstavljena udruga Suradnici u učenju te materijali koji su izrađeni tijekom proteklih godina kroz različite projekte, a nalaze se na stranicama Udruge (ucitelji.hr). Obzirom da je sigurnost na internetu vrlo aktualna i važna tema, materijali su itekako primjereni za rad s učenicima, a koristiti ih mogu svi učitelji, neovisno o predmetu za kojeg su zaduženi. Posebno su istaknuti priručnici o Dabrici Darki koji su interaktivni i primjereni za učenike svih razreda osnovne škole. Svi nastavnici pozvani su da u studenom uključe svoje učenike u natjecanje Dabar koje već godinama organizira i provodi udruga Suradnici u učenju. Uz Budi Internet genijalac i kurikulum s radnim materijalima za rad s učenicima, nastavnicima je predstavljena i igra Interland.

Sljedećeg dana, 1.6.2022. u poslijepodnevnim satima održana je radionica za roditelje i učenike. Odazvalo se 15tak roditelja s djecom. Dobrobit zajedničkog rada roditelja i djece kroz zadane aktivnosti je višestruka. Ova radionica sastoji se od pet postaja s pet različitih tema o sigurnosti na internetu, no sve se provodi bez interneta! Roditelji i djeca su sa zanimanjem prolazili po postajama, radili zadane aktivnosti, a završne ankete pokazale su da su kroz ove radionice naučili ili osvijestili neke važne i korisne činjenice o sigurnosti na internetu, kako za sebe, tako i za svoju djecu.

 

Našem boravku na otoku brzo je došao kraj te je valjalo opet krenuti na daleki put. No kako je ovaj posjet Lastovu nadmašio naša očekivanja u realizaciji projekta, predivna i posebna priroda otoka, odlična škola, učenici, kolegice i kolege te roditelji, najbolja su pozivnica za daljnju suradnju, ponovni dolazak i susret.