Online potrage za boljim internetom 2024

 • Home
 • Online potrage za boljim internetom 2024
Shape Image One
Online potrage za boljim internetom 2024

  Povodom Dana sigurnijeg interneta 6. veljače 2024. pozivamo sve učenike, studente, učitelje, roditelje, djecu i odrasle da se uključe u našu Potragu za boljim i sigurnijim internetom sa zanimljivim interaktivnim zadacima.

  Online potrage za boljim internetom OTVORENE su do 12. veljače 2024. (uključivši i 12. 2.)

  Poveznice na Potrage 

  DJECA I MLADI

  ODRASLI

  Interaktivna potraga za boljim internetom, pripremljena je u dva oblika – jednom za djecu i drugom za odrasle. Za sudjelovanje je potrebno računalo ili neki drugi uređaj s mrežnim preglednikom, pristupom internetu i vrijeme te kompetencije:

  • pretraživanja interneta
  • kritičkog promišljanja
  • čitanja s razumijevanjem
  • uočavanja bitnog
  • donošenja zaključaka na temelju informacija
  • točnosti
  • obaveznog razmišljanja prije nego li se klikne na neki od odgovora

  Kao osnovu za pripremanje za Potragu predlažemo stranice Pet za net, Budi internet genijalac, igre i priručnike Dabrica Darka otkriva digitalni svijet, informacije iz projekta ENABLE, izazov računalnog razmišljanja Dabar, mrežne stranice CARNET-a , CERT-a (primjerice Cybersecurity Ninja, Hrvatski naivci), AZOP-a (Djeca i mladi u svijetu modernih tehnologija), HAKOM-a (Zaštita djece na internetu, Kalkulator privatnosti), Pravobraniteljice za djecu, portal Medijska pismenost, publikacije Europske komisije (Strategija za bolji internet za djecu (BIK+)AI report, Etičke smjernice namijenjene nastavnom osoblju za upotrebu umjetne inteligencije i podataka u poučavanju i učenju Smjernice za učitelje, nastavnike i druge odgojno-obrazovne djelatnike o suzbijanju dezinformacija i promicanju digitalne pismenosti putem obrazovanja The Digital Services Act (DSA) explained ), Agencije za elektroničke medije (Nacionalna kampanja osvještavanja o online nasilju prema ženama),  Centra za sigurniji internet, te digitalni časopis Pogled kroz prozor.

  Potrage su organizirane u obliku kviza s dvadesetak pitanja, od kojih su neka ključna i na njima se ne može proći dalje dok se ne odgovori točno.  Neka pitanja traže posjećivanje drugih stranica na internetu i pronalaženje odgovarajućih informacija.