Multimedijska izložba stripova Budi internet genijalac

 • Home
 • Multimedijska izložba stripova Budi internet genijalac
Shape Image One
Multimedijska izložba stripova Budi internet genijalac

Napisale: Valentina Blašković i Vesna Majdandžić

Budi internet genijalac je Googleov program kojemu je cilj poučavanje djece osnovama digitalnog građanstva i sigurnosti kako bi mogli pouzdano istraživati internetski svijet. Na temelju tog programa udruga Suradnici u učenju pripremila je obrazovne sadržaje te provodi edukacije u školama. Jedna od aktivnosti koja je provedena u školama je natječaj za izradu stripa o temama koje su učenici istraživali na radionicama u projektu Budi internet genijalac. Natječaj je bio namijenjen učenicima škola koje sudjeluju u projektu i u kojima su provedene aktivnosti iz kurikuluma Budi internet genijalac. Škole u kojima se provodi projekt Budi internet genijalac se nalaze u potresom pogođenom području i na otocima: OŠ Popovača, OŠ Ivana Kukuljevića Sisak, OŠ Mate Lovraka Petrinja, OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, OŠ Gvozd, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj, OŠ Petar Lorini Dugi Otok, OŠ Grohote Šolta, OŠ Braća Glumac Lastovo  i OŠ Mljet. Natječaj za izradu stripova proveden je od 15. studenog do 23. prosinca 2022.

Kurikulum Budi internet genijalac sastoji se od 5 tema: Dijeli pažljivo, Pazi se prevaranata, Čuvaj svoje tajne, Cool je biti dobar i Tko pita ne skita kroz koje učenici uče kako istraživati internetski svijet mudro, oprezno, sigurno, ljubazno i hrabro. Za svoj strip učenici su mogli birati jednu od ovih tema. U temi Dijeli pažljivo učenici su istraživali kada zadržati informaciju za sebe i kako nas drugi vide, odnosno što su digitalni tragovi i kako odgovorno komunicirati. Krađa identiteta i internetske prijevare preko sumnjivih mrežnih stranica i poveznica zahtijevaju vještine prepoznavanja koje su učenici vježbali u temi Pazi se prevaranata. Kako osmisliti dobru lozinku i kako zaštiti svoje osobne podatke učenici su učili kroz temu Čuvaj svoje tajne. Prepoznavanje lošeg ponašanja i suprotstavljanje takvom ponašanju vještine se koje su učenici usvajali u temi Cool je biti dobar. Kome se obratiti za pomoć i kako pravilno reagirati aktivnosti su teme Tko pita ne skita.

 

Po sadržajima stripova vidjeli smo da su se učenici osnažili za kritičko razmišljanje pri istraživanju interneta, kao i zaštitu privatnosti, naglašavali su pristojno i ljubazno ponašanje, te promišljeno i odgovorno dijeljenje digitalnih sadržaja i pružanje podrške vršnjacima.

Osim zadanih tema, u natječaju je postavljen uvjet dužine stripova (6 do 12 kadrova) a učenici su mogli strip nacrtati na papiru ili izraditi u digitalnom obliku.

Ukupno je 5 škola koje su prijavile radove učenika i koje su sudjelovale u nagradnom natječaju za izradu stripova: jedna otočna škola – Osnovna škola Grohote Šolta, i 4 škole koje se nalaze u potresom pogođenom području – OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, OŠ Ivana Kukuljevića Sisak, OŠ Mate Lovraka Petrinja i OŠ Popovača.

Iz svih pet škola ukupno je prijavljeno 57 radova.

 • Učenici Osnovne škole Grohote Šolta izradili su čak 25 radova, od kojih je 20 stripova crtano na papiru, a 5 izrađeno u digitalnom obliku.
 • Iz OŠ Ivan Goran Kovačić Gora pristigla su nam 3 stripa – 1 crtani i 2 digitalna.
 • 2 stripa stigla su iz OŠ Ivana Kukuljevića Sisak i oba rada su crtana na papiru.
 • Iz OŠ Popovača prijavljeno je 14 crtanih stripova učenika.
 • 13 učeničkih stripova je pristiglo iz Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja i svi su radovi napravljeni u digitalnom obliku.

 

Ukupan broj prijavljenih stripova po temama:

 • Tema s najviše radova bila je Pazi se prevaranata, 18 učenika izabralo je ovu temu za svoj strip.
 • Čuvaj svoje tajne tema je koja je također bila prilično zastupljena u stripovima učenika, čak 16 radova.
 • O tome kako je Cool biti dobar vidjeli smo u 11 radova, a temu su birali učenici svih 5 škola što govori o svjesnosti i razumijevanju učenika što je loše ponašanje na internetu i kako ga spriječiti.
 • Temu Dijeli pažljivo odabralo je 6 učenika.
 • Temu Tko pita ne skita odabralo je 6 učenika.

U svim školama poštivali su se uvjeti natječaja, radovi su prijavljeni u vremenskom roku i izabrana je odgovarajuća tehnika izrade. Ukupno je 37 stripova izrađenih na papiru, te 20 u digitalnom obliku. Svi radovi su zadovoljili najmanji broj kadrova (6) a samo jedan rad je premašio zadan najveći broj kadrova (12).

 

Nagrađeno je 15 radova koji su se posebno istaknuli među prijavljenim stripovima:

 • OŠ Grohote Šolta: 4 stripa – 2 su crtana i 2 digitalna.
 • OŠ Ivan Goran Kovačić Gora: 2 stripa – 1 crtani i 1 digitalni.
 • OŠ Ivana Kukuljevića Sisak – 1 crtani strip.
 • OŠ Mate Lovraka Petrinja 4 stripa su nagrađena, svi su digitalni.
 • OŠ Popovača 4 stripa, svi crtani na papiru.

 

9. veljače 2023. na kazališnoj predstavi “Internet genijalci” koju je premijerno pogledalo više od 600 učenika iz škola koje sudjeluju u projektu Budi internet genijalac, udruga Suradnici u učenju odlučila je svečano proglasiti i nagraditi autore najboljih stripova. Svi nagrađeni učenici dobili su priznanje, set lego kockica i hoodicu.

Čestitamo učenicima i mentorima nagrađenih stripova i zahvaljujemo im na maštovitim situacijama, odličnim likovnim radovima, te prezentiranim znanjima iz područja digitalnog građanstva i sigurnosti pri istraživanju internetskog svijeta. Zahvaljujemo i učenicima čiji radovi nisu među nagrađenima jer su svi izvrsni i posao kod odlučivanja najboljih nije bio nimalo lagan. Svi učenici su svojim radovima pokazali uspješne rezultate provođenja projekta Budi internet genijalac.

Preuzmite pdf datoteku ili pogledajte Sway s kratkim informacijama o natječaju za izradu stripova te nagrađenim i nenagrađenim stripovima: