Međunarodna radionica Bebras 2023

  • Home
  • Međunarodna radionica Bebras 2023
Shape Image One
Međunarodna radionica Bebras 2023

Međunarodna radionica Bebras 2023, održana je od 13. do 18. svibnja 2023. u Hurgadi u Egiptu. Svake se godine u svibnju stručnjaci iz cijelog svijeta okupe kako bi odabrali zadatke koji će se koristiti na izazovu koji se ove godine provodi u  Dabrovom tjednu sredinom studenoga.

Na radionici je sudjelovalo 148 sudionika iz 66 zemalja. Radionica je i ove godine organizirana u hibridnom obliku pa je 54 sudionika sudjelovalo online.  Hrvatsku su predstavljale jake slavonske snage: Vesna Tomić i Darija Dasović.

Po prvi smo puta imali ograničeni broj zadataka koje smo mogli predložiti, ali se ipak možemo pohvaliti da i ove godine imamo domaći zadatak među 147 odobrenih zadataka za ovogodišnji izazov.

Zadatak je to naše već poznate i uspješne autorice Kristine Slišurić. Da uz komarce ne moraju uvijek ići vrapci, vidjet ćete za nekoliko mjeseci 😉

S obzirom na broj zadataka, naš će mali tim imati prilično posla da odabere one najzanimljivije za sve kategorije.

No, kako smo po broju volontera koji sudjeluju u pripremi izazova na samom vrhu, znam da će to i ove godine biti vrhunski odrađeno.

Sudjelovanje na ovoj radionici važno je i s aspekta organizacije i razmjene iskustava i dobrih primjera iz drugih zemalja.

 

 

Važnost ovog izazova potvrđuje broj zemalja sudionika koji se povećava iz godine u godinu, ali i broj učenika koji sudjeluju u ovom izazovu. Prošle je godine sudjelovalo 3.293.000 učenika iz 59 zemalja koje su poslale izvješće.

Uz 55 zemalja punopravnih članica, tu su još i 23 podupiruće.

Posebno smo ponosni na naše najmlađe sudionike i pozivamo sve da nam se i ove godine pridruže u ovako velikom broju.

6 je različitih sustava koji se koriste za provedbu izazova, dok neke zemlje još koriste i olovku i papir (Pakistam, Vijetnam i dio Portugala).

Moodle, uz Hrvatsku koriste još i Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Turska, Kolumbija i Indonezija.

Najpopularniji zadaci prošle godine bili su:

 

 

Ako vas je ovo inspiriralo, nikada nije prerano napisati zadatak za radionicu Bebras 2024.

Međunarodna radionica održat će se 13. – 17. svibnja 2023. u Vrnjačkoj Banji u Srbiji.