Internet genijalci u kazalištu Trešnja

  • Home
  • Internet genijalci u kazalištu Trešnja
Shape Image One
Internet genijalci u kazalištu Trešnja
Učenici u kazalištu Trešnja

Ako i vi još uvijek nasjedate na internetske prevare, ne znate kako postavit dobru zaporku ili se pretvarate u nasilnika čim zakoračite u virtualni prostor – vrijeme je za kazalište. I to ne bilo kakvo kazalište, nego za pravu predstavu “Internet genijalci” kroz koju će vam internauti Maša, Net i Alex pomoći da shvatite kako odgovorno koristiti internet i pomoći svojim vršnjacima.

 

Izvrsni internauti Maša (Tea Šimić), Alex (Filip Lugarić) i Net (Bojan Ban)

Pametno-šašavo-kreativni trio mladih internauta na prikladno neobičan način, uz igru i pjesmu, približio je svijet interneta svoj djeci koja mu hrle u susret. Maša (Tea Šimić), Alex (Filip Lugarić) i Net (Bojan Ban) – internauti su prve klase i tu su kako bi pomogli da se bez mnogo padova i natučenih koljena naprave prvi koraci po valovitim internetskim stazama.

Kazališnom predstavom “Internet genijalci”, koju je premijerno pogledalo više od 600 učenika iz škola koje sudjeluju u projektu Budi internet genijalac udruga Suradnici u učenju zaokružila je događanja povodom Dana sigurnijeg interneta. Pročitajte što su nam o predstavi rekli učenici i učitelji škola koje su imale čast premijerno pogledati predstavu.

Predstava Internet genijalci svidjela mi se zbog kreativnosti glumaca. Jako me se dojmilo kako je redateljica na smiješan način prikazala greške koje djeca i odrasli rade na internetu. Svidjela mi se ideja grupe Internet genijalaca da pokaže djeci kako se pravilno koristiti internetom. Odlična je zamisao da se na tu temu napravi predstava koja je popunila sve sjedalice u Trešnji. Čestitke glumcima koji su vješto odglumili svoje uloge i čestitke redateljici koja je uložila svoj veliki trud u ovako plemenitu svrhu. Ovu bih predstavu preporučila svakome jer bi svi iz nje mogli ponešto naučiti.  Amalia Kujundžić, 4.b, OŠ Popovača                                 

Prepuno kazalište očekuje internaute

U predstavi je troje mladih internauta na zanimljiv način, uz igru i pjesmu, djeci poslalo poruku i savjete kako sigurno koristiti internet te se snaći u mnogim opasnim situacijama na internetu. Učenicima se predstava jako svidjela rekla nam je je Davorka Lovrić Vlašić, učiteljica OŠ Ivana Kovačića, Gora.

Druženje s internautom iz igre Interland u kazalištu Trešnja

 

 

Natko Rupčić, ravnatelj OŠ Gvozd dodao je da je predstava pogledana “bez treptaja, u jednom dahu”.  Izuzetno edukativna, poučna, komična, plesno-pjevana izvedba troje mladih glumaca naše učenike i učitelje je oduševila. Prikaz velikih mogućnosti, problema ali i velikih opasnosti današnjeg interneta učenicima je osvijestilo troje odličnih glumaca. Glumci su nas uz par scenskih rekvizita i glazbenih matrica unijeli u svijet interneta prema kojem se trebamo odnositi s poštovanjem i oprezom.

Kreativna i duhovita, ova predstava nas je zabavila i oraspoložila. Dokaz tome je veliki aplauz na kraju predstave. Dodana vrijednost ovoj predstavi su i pouke o sigurnosti na internetu izražene kroz duhovite razgovore likova Maše, Alexa i Neta, ples i pjesmu te interaktivnost s publikom. Bravo! Komentirala je Helena Valečić, učiteljica OŠ Lovre pl. Matačića.

Nagrađeni su autori najboljih stripova

Učenici OŠ Grohote na otoku Šolti su svojim radom i trudom uloženim u izradu stripa za nagradni natječaj, osvojili nagradno putovanje u Zagreb i sudjelovanje u predstavi u kazalištu Trešnja. Učenici su uživali u putovanju, predstavi i smatraju da bi svi njihovi prijatelji trebali vidjeti tu predstavu koja približava važne pojmove vezane uz Internet. Čast nam je i zadovoljstvo biti dio tako smislene priče koja na prvom mjestu ima djecu i njihovo obrazovanje kroz zabavu rekle su učiteljice Ines Jovanović i Damira Piplica iz OŠ Grohote sa Šolte.

Svidjela nam se predstava Internet genijalaci zato što govori kako se trebamo ponašati na internetu. Poučili su nas o tome na zabavan i šaljiv način snimajući u predstavi poučan video koji će objaviti na svojoj stranici Pitajte ne skitajte. Naučili smo da se moramo paziti na internetu i čuvati dobro svoje osobne podatke jakom lozinkom koja se sastoji od puno različitih znakova, ne objavljivati tuđe slike bez dopuštenja. Poruka je koju su učenici 3. a razreda OŠ Mate Lovraka iz Petrinje prenijeli učiteljici Anici Šandrk.

Učiteljice i učenici četvrtih i petih razreda OŠ Ivana Kukuljevića Sisak: Super je! Sviđa mi se! I mi smo sudjelovali u predstavi. Predstava je tematski bliska našim učenicima te na zabavan način ukazuje i na probleme na koje djeca mogu naići koristeći se internetom.

Lajk i smješkić za fantastičnu predstavu

Djeca su zainteresirano pratila predstavu i surađivala s glumcima. Osobito su im se svidjeli uglazbljeni dijelovi nakon kojih su spontano zapljeskali glumcima. Emotivno su reagirali na dijelove priče i uključivali se aktivno svojim prosudbama pomoću prikladnog znakovlja koje su razumjeli. Učenicima je predstava bila iznimno zanimljiva jer je bliska doživljajima iz njihovog života. Budući da deseto i jedanaestogodišnjaci polako, ali sigurno ulaze u svijet informacijskih tehnologija važno je da se educiraju o tome na koje” zamke” mogu naići. Predstava je osvojila njihova srca smijehom, dinamičnošću, pjesmom, plesom i interaktivnošću. Učenici vole duhovite predstave, rekli su da im se svidjela gluma i da su glumci odlično pokazali emocije te ih nasmijali, dodali su Maja Hainc, Dunja Mijović i Manuela Kujundžić, Željka Čupić, Mladen Bago i Dražen Čukelj iz OŠ Popovača.

 

Razlika između slabe i snažne zaporke je jako bitna u zaštiti naših podataka

Tekst predstave “Internet genijalci” napisala je Marija Antić, režiju potpisuje Iva Peter-Dragan, autor glazbe je Matija Antolić, dizajn svjetla Milan Kovačević, kostimi Tatjana Štasni, koreografkinja plesne točke Jelena Vojković, asistentica na probama: Ana Bakšić. Predstava je nastala u suradnji udruge Suradnici u učenju, Google.org, agencije Projektil i Triko cirkus teatra.

 

I najmlađi su se pripremili za predstavu

 

Predstavu “Internet genijalci” možete pogledati i u nedjelju 12. 2. 2023. s početkom u 11 sati u Triko cirkus teatru, Vlaška 92.