Internet genijalci u OŠ Mate Lovraka Petrinja

  • Home
  • Internet genijalci u OŠ Mate Lovraka Petrinja
Shape Image One
Internet genijalci u OŠ Mate Lovraka Petrinja

Napisala: Vesna Majdandžić

U okviru projekta Budi internet genijalac udruga Suradnici u učenju provodi radionice za učenike, roditelje i učitelje u školama u Republici Hrvatskoj povezujući otočne škole sa školama iz potresom pogođenog područja. Budi internet genijalac je program nastao suradnjom tvrtke Google i  The Internet Keep Safe Coalition, a udruga Suradnici u učenju pripremila je obrazovne sadržaje na temelju tog programa. Jedna od 10 škola u kojima se provodi projekt je i Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja.  

Od 6. 4. 2022. do 8. 4. 2022. u petrinjskoj školi članovi udruge Suradnici u učenju Maja Hainc, Dunja Mijović i Darko Rakić održali su 10 radionica za učenike.

 

 

 

 

Na radionicama je ukupno sudjelovalo 37 učenika 1. razreda, 32 učenika 2. razreda, 14 učenika 3. razreda, 18 učenika 4. razreda, 13 učenika 5. razreda, 15 učenika 6. razreda, 14 učenika 7. razreda i 15 učenika 8. razreda. Rješavajući zanimljive zadatke učenici su stekli znanja i vještine kako sigurnije i pametnije koristiti internet, kritički vrednovati informacije, promišljeno i odgovorno dijeliti sadržaje, čuvati svoju i poštivati tuđu privatnost te pristojno i ljubazno komunicirati. Na kraju radionica učenici su izrazili veliko zadovoljstvo uspješnim sudjelovanjem u zabavnim aktivnostima, a razveselile su ih i diplome i pokloni koje su dobili.  

U zanimljivim aktivnostima sudjelovali su i roditelji zajedno sa svojom djecom na radionicama koje su 6.4.2022. i 7.4.2022. održali Dunja Mijović, Vesna Majdandžić i Darko Rakić. Kroz aktivnosti koje su rješavali zajedno roditelji i njihova djeca, voditelji radionica nastojali su ih potaknuti na promišljanje kako stvarati pozitivne digitalne tragove, koliko otkrivamo o sebi u virtualnom svijetu, koja su dobna ograničenja popularnih društvenih mreža, kako osmisliti obiteljske aktivnosti bez digitalnih uređaja, te koliki je značaj razgibavanja za prevenciju neugodnih posljedica dugotrajnog sjedenja pred ekranima. Sudionici radionica su bili vrlo aktivni u suradničkim aktivnostima i nakon uspješno riješenog kviza dobili su diplome i poklone. Održane su 2 radionice, na kojima je ukupno sudjelovalo 37 roditelja i isto toliko učenika. 

 

Na radionici, na kojoj je sudjelovalo 23 učitelja, Dunja Mijović i Darko Rakić predstavili su obrazovne sadržaje i aktivnosti za poučavanje odgovornog i sigurnog korištenja interneta koje učitelji mogu koristiti u radu s učenicima. Kritičko razmišljanje o sadržajima koje dijelimo na internetu, poštivanje svoje i tuđe privatnosti, znati gdje potražiti pomoć u neugodnim situacijama, uočavanje lažnih vijesti na internetu, pametno postupanje s lozinkama, te pristojno i ljubazno komuniciranje u virtualnom svijetu neke su od tema kurikuluma Budi internet genijalac. Učitelji su također za sudjelovanje u aktivnostima na radionici dobili diplome i poklone.

Udruga Suradnici u učenju osigurava mrežu podrške za sve koji su uključeni u projekt Budi internet genijalac.