Internet genijalaci u OŠ Tužno

  • Home
  • Internet genijalaci u OŠ Tužno
Shape Image One
Budi internet genijalac 2023 – 2026

Svi smo svjesni da današnji učenici upotrebljavaju Internet u različite svrhe. Cilj nam je da se on koristi u svrhu učenja i lakše komunikacije. Međutim ponekad i nije tako. Učenici drugog razreda OŠ Tužno uključili su se u projekt Budi Internet genijalac kako bi od najranije dobi naučili donositi pametne odluke, ali i prepoznali zamke koje im nudi Internet.

Tijekom drugog polugodišta održane su raznolike radionice.

1. radionica: Upoznaj i izradi internaute

Prvu smo radionicu nazvali Upoznaj i izradi internaute. Pošto se radi o mlađem Slika 1.uzrastu ,smatrala sam da prvo moramo krenuti s nečim opipljivim i stvarnim. To su bili internauti naša internet maskota. Najprije smo ih izradili iz papira, a nakon toga uz pomoć učiteljice informatike izradili smo ih na 3D printeru. Igranjem uloga naši internauti učili su nas kako se trebamo ponašati, u nama još uvijek nepoznatom, virtualnom svijetu. Naučili smo da se u virtualnom svijetu ponašamo kao i u stvarnom.

2. radionica: Što želim vidjeti na svom ekranu?

Kao što smo naučili u svakodnevnom životu da lijepa riječ otvara sva vrata, zaključili Slika 2.smo da isto vrijedi i za Internet i objave na njemu.

Djeca su crtežom prikazala što žele vidjeti na svojim ekranima, a oni vješti napisali su i lijepe poruke. Naučili smo da trebamo objavljivati lijepe i istinite poruke.

3. radionica: Skrivamo svoje lice

Nakon što smo naučili što je Internet , kako i kakve poruke objavljujemo , vrijeme je bilo da učenici upoznaju i njegove negativne strane. Cilj nam je bio naučiti djecu što ne smijemo objavljivati kako ne bi ugrozili sebe i druge. Prvo smo krenuli od fotografija koje se ne smiju objavljivati . Pregledavajući različite internetske mreže zaključili smo da se na njima nalaze objavljene fotografije koje su neprimjerene i prikazuju osobe u njihovim neugodnim situacijama. Pokušali smo se staviti u njihove cipele i zaključili da fotografije osoba, osobito djece, ne objavljujemo javno bez njihovog pristanka, kako se one ne bi zlorabile. U tu svrhu nactrali smo svoje „ skriveno lice“.

Slika 3.

4.r adionica: Što ću učiniti?

Cilj ove radionice bio je naučiti djecu prepoznati neprimjerene sadržaje i kako i gdje potražiti pomoć ako dobe prijeteće i neprimjerene poruke . Izdvojili smo nekoliko prijetećih poruke vezane uz vršnjačko nasilje . Djeca su trebale prepoznati prijeteću poruku, prijaviti je i potražiti pomoć.

Slika 4.ZA KRAJ: Igramo se i stvaramo bolji internet

Uz pomoć naše ambasadorice, učiteljice informatike Gordane Sokol, dobili smo društvenu igru „Budi Internet genijalac“. U igri primjenjujemo i ponavljamo sve što smo naučili u radionicama. Igramo kad god je to moguće i stvaramo bolji Internet. Učenici su radionice dobro prihvatili. Svakodnevno imaju dodatna pitanja što je pokazatelj da žele i mogu učiti i stvoriti sigurni Internet.