Europski tjedan programiranja 6. – 21. listopada 2018.

  • Home
  • Europski tjedan programiranja 6. – 21. listopada 2018.
Shape Image One
Europski tjedan programiranja 6. – 21. listopada 2018.

Slavimo stvaranje programiranjem

Europa poboljšava digitalne vještine svojih građana. Pridružite se Europskom tjednu programiranja i naučite se izraziti programerskim jezikom. Okušajte se u stvaranju aplikacije, igre, internetske stranice, interaktivne priče ili, zašto ne, u sastavljanju hardvera ili pokretanju robota. Organizirajte događanja posvećena programiranju za svoju djecu, učenike, roditelje, djedove i bake, prijatelje ili kolege i pomozite im da bolje razumiju naš digitalni svijet i postanu aktivni u njemu.

Što je Tjedan programiranja?

Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa koju vode volonteri, koji u ulozi ambasadora Tjedna programiranja u svojim zemljama promiču programiranje. Svi organizatori događanja posvećenih programiranju – škole, nastavnici, programerski klubovi, knjižnice, poduzeća, tijela javne vlasti – pozivaju se da svoje događanje unesu na kartu na stranici codeweek.eu.

Koja je njegova svrha?

Slavljenje stvaranja programiranjem

Osnaživanje ljudi

Povezivanje ljudi

Jačanje interesa za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku

Što time dobivam?

Programiranje je zabavno!

Programiranje je kreativno! Ljudski je rod od pamtivijeka stvarao u glini, kamenu,

opeci, papiru i drvu. Danas stvaramo i programiranjem.

Programiranje osnažuje! Moguće je i puno više od puke konzumacije digitalnog sadržaja; programiranjem možete stvarati i svoje djelo učiniti dostupnim milijunima. Programiranjem možete stvarati internetske stranice, igre ili kontrolirati računalo ili robota.

Razumijevanje svijeta Stvari povezanih putem interneta ima sve više i više. Razumijevanje što se događa iza zaslona omogućuje nam da razumijemo svijet.

Programiranje nas uči računalnom razmišljanju, rješavanju problema, kreativnosti, kritičkom i analitičkom razmišljanju i timskom radu.

Za 90 % poslova danas potrebne su digitalne vještine, uključujući programiranje.

Kako sudjelovati u Europskom tjednu programiranja?

Programeri mogu organizirati radionice u lokalnim školama, zajedničkim radnim prostorima, društvenim centrima ili knjižnicama.

Nastavnici koji se bave programiranjem mogu držati sate programiranja, dijeliti nastavne planove i organizirati radionice za kolege.

Nastavnici koji se (još) ne bave programiranjem mogu organizirati seminare ili pozvati roditelje, učenike ili programere na međusobno podučavanje programiranja.

Roditelji mogu potaknuti svoju djecu da sudjeluju u radionicama programiranja.

Poduzeća i neprofitne organizacije mogu biti domaćini radionica programiranja, dati svoje osoblje na raspolaganje kao trenere za akciju „povratak podučavanju”, organizirati za

učenike zabavne izazove u programiranju i ponuditi sponzorstvo za događanja povezana s programiranjem.

Tijela javne vlasti u svojim prostorima mogu organizirati radionice programiranja ili okrugle stolove.

Svi koji sudjeluju u nekoj programerskoj aktivnosti svoja iskustva mogu podijeliti na internetskoj stranici Europskog tjedna programiranja i tako inspirirati ostale!

Više informacija i kontakti:

https://codeweek.eu

https://www.facebook.com/CodeWeekHr/

EU Code Week ambasadori u Hrvatskoj:

Ivana Ružić ivana.ruzic@skole.hr

Janko Radigović j.radigovic@gmail.com