Dijeli pažljivo

  • Home
  • Dijeli pažljivo
Shape Image One
Budi internet genijalac 2023 – 2026

U današnjem digitalnom dobu, sposobnost pažljivog dijeljenja informacija na internetu postaje sve važnija vještina. U Osnovnoj školi Vjenceslava Novaka u 7.a razredu održana je radionica koja je imala za cilj educirati učenike o važnosti kritičkog razmišljanja i odgovornog dijeljenja informacija na internetu pod nazivom Dijeli pažljivo.

Radionica je bila interaktivna i dinamična, pružajući učenicima priliku da aktivno sudjeluju u procesu učenja. Kroz različite vježclip_image002be, diskusije i studije slučaja, učenici su imali priliku razumjeti različite aspekte dijeljenja informacija na internetu, uključujući važnost provjere izvora, razumijevanje konteksta, prepoznavanje lažnih vijesti i razvoj kritičkog mišljenja.

Jedna od ključnih aktivnosti radionice bila je simulacija dijeljenja informacija na društvenim mrežama. Učenici su imali zadatak analizirati i ocijeniti vjerodostojnost informacija koje su im prezentirane te odlučiti hoće li ih dijeliti ili ne i kome točno. Kroz ovu aktivnost, učenici su stekli praktično iskustvo u prepoznavanju i filtriranju pouzdanih i nepouzdanih informacija na internetu.

clip_image004

Osim toga, radionica je istaknula važnost etičkog dijeljenja informacija i poštivanja privatnosti drugih. Učenici su raspravljali o posljedicama dijeljenja netočnih ili osjetljivih informacija te o načinima na koje mogu pridonijeti pozitivnom okruženju na internetu.

Na kraju radionice, učenici su imali priliku postaviti pitanja i iznijeti svoje misli i dojmove o onome što su naučili. Svi su izrazili zahvalnost zbog prilike da dublje razumiju važnost odgovornog dijeljenja informacija i izrazili su spremnost primijeniti stečene vještine u svojim svakodnevnim aktivnostima na internetu. Učenici su pomoću grafa analizirali rezultate razreda.

clip_image006

Učenici su napustili radionicu osnaženi novim znanjem i vještinama koje će im pomoći da postanu odgovorniji i svjesniji digitalni građani. Radionica je bila korak naprijed u promicanju sigurnijeg i produktivnijeg online okruženja za sve korisnike interneta.