DIGITAL FIRST

  • Home
  • DIGITAL FIRST
Shape Image One
DIGITAL FIRST

Projekt DIGITAL FIRST – “Digitalna tehnologija kao prvi jezik: informatika za digitalne urođenike” – Erasmus+ je projekt usmjeren prema stvaranju suvremenoga pristupa poučavanju informatike u osnovnim i srednjim školama diljem Europe. Nositelj projekta je Sveučilište Algebra, a sudjeluje 15 organizacija iz 10 europskih zemalja:

Projekt je započeo 1. prosinca 2023. i traje do 30. studenog 2026. godine.

Digital First zagovara inovativni pedagoški pristup poučavanju s naglaskom na razumijevanje i razvoj vještina za rješavanja problema.

Ciljevi su projekta:

  • razumijevanje teorije i prakse informatičkog obrazovanja provođenjem opsežnog istraživanja i prikupljanja podataka
  • razvoj i testiranje inovativnih pedagoških pristupa u informatičkom obrazovanju
  • definiranje sveobuhvatnog kataloga kompetencija za učitelje informatike
  • uspostava mreže podrške za učitelje informatike, poticanje suradnje i razmjene znanja
  • uključivanje svih dionika iz spektra obrazovanja putem klubova za dijalog.

Tijekom proljeća 2024. se i u hrvatskim školama provodi istraživanje i prikupljanje podataka kako bismo dobili uvid u postojeće prakse i metodologiju poučavanja informatike. Cilj istraživanja je određivanje područja za poboljšanja i inovacije.

Nakon analize prikupljenih podataka, projekt će se usredotočiti na razvoj i implementaciju inovativnih metoda poučavanja informatike. Ove će metode biti osmišljene tako da učenike učinkovito uključe u nastavni proces kroz praktičnu primjenu digitalnih vještina nužnih za suvremeni svijet. Učinkovitost novih metoda provjerit će se u pilot školama i praćenjem napretka učenika.

Projekt je usmjeren i na definiranje kompetencija potrebnih za učitelje informatike. Uspostavom jasnih smjernica i standarda učitelji će biti bolje pripremljeni za pružanje visokokvalitetnog obrazovanja iz informatike svojim učenicima.

Nakon uvodnog online sastanka 11. prosinca 2024., održan je i prvi sastanak partnera u Zagrebu 22. i 23. siječnja 2024. Tom su prilikom sudionici razmijenili znanja i iskustva o trenutnom stanju učenja i poučavanja informatičkog obrazovanja u svojim zemljama. Istaknut je cijeli spektar problema: od nedostatka sustavne implementacije do prisutnosti obveznih ili izbornih predmeta na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini obrazovanja.

Redovni sastanci svih partnera održavaju se jednom mjesečno.

Upravno vijeće projekta  Digital First Network održalo je svoju prvu zajedničku sjednicu početkom lipnja. Članovi Upravnog vijeća predstavnici su naših projektnih partnera. Oni se dogovaraju i raspravljaju o projektnim zadacima kako bi osigurali pravovremeno provođenje projektnih aktivnosti i ostvarenje svih projektnih ciljeva.

Novosti projekta možete kontinuirano pratiti na mrežnoj stranici projekta te na projektnim kanalima na društvenim mrežama: Facebook, Linkedin i Instagram.

Pozivamo vas i da se pretplatite na newsletter Digital First – dovoljno je upisati e-mail adresu na dnu mrežne stranice projekta https://digitalfirstnetwork.eu i primat ćete najnovije vijesti i obavijesti o projektnim aktivnostima.