Google predstavio program ‘Budi internet genijalac!

  • Home
  • Google predstavio program ‘Budi internet genijalac!
Shape Image One
Google predstavio program ‘Budi internet genijalac!

Djeca će imati priliku naučiti kako kritički razmišljati dok istražuju internet i druge internetske sadržaje i kako se zaštititi od internetskih prijetnji

 

Google je u Hrvatskoj predstavio program Budi internet genijalac koji djecu uči vještinama potrebnim za sigurno i pametno istraživanje interneta. Uz pomoć ovog programa, osnovnoškolci usvajaju osnovna digitalna znanja i vještine te stvaraju naviku promišljenog korištenja i istraživanja interneta.

„Za razliku od sličnih sigurnosnih programa koji se fokusiraju na prijetnje i ograničenja, program Budi internet genijalac ima i edukativnu ulogu, odnosno cilj mu je izgraditi vještine i osposobiti djecu, njihove roditelje i učitelje da surfaju internetom na što je to moguće odgovorniji i sigurniji način. Budi internet genijalac, uz „Nastava od kuće“, G Suite for Education kao i besplatno rješenje za videokonferencije Google Meet koje smo ranije predstavili, dio su predanosti tvrtke Google u razvoju digitalnih vještina društva“, izjavio je Joško Mrndže, direktor tvrtke Google za regiju Adriatics.

Uz osnovnoškolce, program Budi internet genijalac namijenjen je njihovim roditeljima kao i učiteljima te je potpuno besplatan. Budi internet genijalac uključuje program o sigurnosti na internetu posvećen nastavnicima, online lekcije za učenje osnova digitalne sigurnosti i digitalnog građanstva kao i aktivnosti koje se mogu provoditi s učenicima u učionici.

Zahvaljujući programu Budi internet genijalac, djeca će imati priliku naučiti kako kritički razmišljati dok istražuju internet i druge internetske sadržaje, kako se zaštititi od internetskih prijetnji, kako promišljeno i odgovorno donijeti odluku o tome što, kada, kako i s kime podijeliti informacije na internetu te kako biti ljubazan i poštivati privatnost kao i kako obeshrabriti nasilnička ponašanja te biti hrabar i pitati odraslu osobu kad na internetu naiđu na nešto sumnjivo.

U testiranju kao i prenošenju znanja pomaže igrifikacija tj. korištenje avanturističke internetske igre Interland koja učenje o digitalnoj sigurnosti i građanstvu čini interaktivnim i zabavnim, kakav je i sam internet. Igra Interland sastoji se od četiri lekcije Pažljiva planina, Rijeka Java, Toranj s blagom i Kraljevstvo dobrote, a igrači će nakon svakog savladanog izazova dobiti diplomu.

 

 

Udruga „Suradnici u učenju” će uz podršku Googlea organizirati seminare i radionice kako bi učitelji dobili kompetencije potrebne za poučavanje djece osnovama digitalne sigurnosti i digitalnog građanstva što će im omogućiti da postanu uspješni građani umreženog svijeta.

„Djeca, njihovi roditelji i učitelji više nego ikad do sada koriste se digitalnim rješenjima kao podrška učenju, socijalizaciji i igri. Međutim, ista ta rješenja mogu povećati izloženost djece rizicima na internetu. Upravo stoga, program Budi internet genijalac osmišljen je da na edukativni zabavan način smanji rizike i promovira pozitivna i sigurna dječja iskustva na internetu“, izjavio je Darko Rakić, predsjednik Udruge “Suradnici u učenju”.

„Sigurna, primjerena i odgovorna uporaba interneta i tehnologije više nego ikad važna je za sve – i djecu i odrasle. U korak uz korištenje tehnologijom mora ići i razvijanje kompetencija o njenom pažljivom, mudrom, odgovornom i ljubaznom korištenju. Stoga je zaista dobro da je Google upravo u vrijeme nastave na daljinu preveo igru Budi Internet genijalac i uskladio je s hrvatskim kurikulumima Informatike i međupredmetne teme Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije”, izjavila je ministrica obrazovanja i znanosti, Blaženka Divjak te naglasila „Pozivamo sve učenike, ali i njihove učitelje i roditelje da prođu kroz sve teme igre te usvoje osnove digitalne sigurnosti i digitalnog građanstva. Koristit će učenicima, ali i odraslim osobama”.