BIG radionice u OŠ Popovača 

  • Home
  • BIG radionice u OŠ Popovača 
Shape Image One
BIG radionice u OŠ Popovača 

Napisala: Manuela Kujundžić

Udruga Suradnici u učenju u sklopu međunarodnog projekta Budi Internet genijalac prve je radionice provela u OŠ Popovača. Radionice je održalo četvero učitelja OŠ Popovača koji su ujedno članovi udruge. OŠ Popovača jedna je od deset hrvatskih škola koje su odabrane za edukaciju učenika, učitelja i roditelja u sklopu suradnje Udruge s Google.org. Cilj obrazovnih sadržaja nastalih na temelju tog programa je poučiti djecu osnovama digitalnoga građanstva, učitelje upoznati s aktivnostima u sklopu projekta i sadržajima koje mogu uklopiti u nastavu, a roditelje osvijestiti o uporabi digitalne tehnologije kako bi sami postali pozitivan primjer od kojeg će djeca učiti. 

 OŠ Popovača pohađa 312 učenika, a na devet održanih radionica sudjelovalo je 130 učenika: 69 učenika nižih i 61 učenika viših razreda. Radionice su održali Maja Hainc, Manuela Kujundžić, Dunja Mijović i Darko Rakić. 

Na radionicama je sudjelovalo 17 učenika prvih razreda, 12 učenika drugih razreda, 18 učenika trećih razreda i 22 učenika četvrtih razreda.  

Zainteresiranost je učenika predmetne nastave za sudjelovanjem u radionicama bila zaista velika pa je u radionicama za pete razrede sudjelovalo 17 učenika, šeste 18, sedme 16, a osme 10 učenika.  

 

Tijekom različitih aktivnosti učenici su na radionicama primjerenima njihovoj dobi naučili ili se podsjetili kako se ispravno koristiti internetom, dijeliti sadržaje, čuvati privatnost te pristojno komunicirati. Bili su marljivi, aktivno se uključivali u rješavanje aktivnosti te uspješno završili radionice. Osobito su ih razveselile diplome i pokloni koje su dobili na kraju radionice.  

Održane su i radionice za roditelje i učenike četvrtih razreda. Na različite načine roditelji su se upoznali i u pravilu iznenadili dobnim ograničenjima za društvene mreže, stvarali svoje digitalne otiske, smišljali aktivnosti za provođenje zajedničkog kvalitetnog vremena s djecom, učili sigurno boraviti na društvenim mrežama. Aktivnosti radionice bile su uspješno odrađene i obilježilo ih je suradništvo, međusobno pružanje podrške i pomoći te zabava, osobito uz aktivnosti razgibavanja. Na radionicu se odazvao 21 roditelj.  

Radionici za roditelje učenika predmetne nastave nazočilo je 14 roditelja s djecom.  

Učitelji OŠ Popovača upoznati su s aktivnostima planiranima u sklopu projekta, načinima na koje mogu poučavanje o sigurnijem internetu uključiti u nastavni proces te sadržajima koji im stoje na raspolaganju.  

Nakon provedenih radionica možemo zaključiti da su one ostvarile svoj cilj i potvrdile kako je ova tema aktualna i potrebna svim ciljanim skupinama.