BIG radionice u OŠ Marija Martinolića, Mali Lošinj

  • Home
  • BIG radionice u OŠ Marija Martinolića, Mali Lošinj
Shape Image One
BIG radionice u OŠ Marija Martinolića, Mali Lošinj

Napisala: Arjana Blažić

OŠ Marija Martinolića jedna je od pet otočnih škola uključena u projekt Budi Internet genijalac koji u suradnji s Googleom u Hrvatskoj provodi udruga Suradnici u učenju. OŠ Marija Martinolića najveća je otočna škola, ne samo u projektu Budi Internet genijalac, nego i u Republici Hrvatskoj, sa svojih 580 učenika i 89 djelatnika u matičnoj i pet područnih škola na otoku Lošinj i susjednim otocima. Učitelji, učenici i roditelji s velikim su entuzijazmom sudjelovali na radionicama koje smo održali od 16. do 18. svibnja 2022. godine.

Radionicu za učitelje na kojoj je sudjelovao 41 učitelj vodile su Sanja Janeš, Arjana Blažić, Gordana Lohajner i Gordana Sokol. Učiteljima su predstavile brojne projekte koje provodi udruga Suradnici u učenju poput Rastimo zajedno uz sigurniji Internet s dabricom Darkom, Dan sigurnijeg interneta, Pet za net, Enable i Meet and Code. Predstavile su digitalni časopis Pogled kroz prozor te pozvale učitelje da podijele svoja iskustva i primjere dobre prakse u člancima u digitalnom časopisu.

Za učenike je održano 8 radionica. Na radionici za 1. razred sudjelovalo je 14 učenika, za 2. razred 17 učenika, za 3. razred 13 učenika, a u 4. razredu sudjelovalo je 20 učenika. U višim razredima radionice je pohađalo 13 učenika iz 5. razreda, po 16 učenika iz 6. i 7. razreda te 20 učenika iz 8. razreda. Sadržaj radionica bio je primjeren dobi učenika. Učenici su aktivno sudjelovali u svim aktivnostima i rješavali različite zadatke o sigurnom i opreznom korištenju interneta.

Osim radionica za učitelje i učenike, održane su također dvije radionice za roditelje učenika 2. c  i 8. b razreda na kojima su roditelji zajedno sa svojom djecom rješavali zanimljive i poučne zadatke o uporabi društvenih mreža, lažnim i stvarnim profilima na društvenim mrežama, sigurnom i mudrom korištenju interneta, a uz to su se i razgibali i naučili važnost vježbanja kako ne bi previše vremena proveli za računalom. Na radionicama za roditelje sudjelovalo je ukupno 40 roditelja i isto toliko učenika.

 

Na kraju održanih radionica svi su sudionici dobili diplome Budi Internet genijalac i prigodne poklone za uspješno sudjelovanje.