BIG radionice u OŠ „Grohote“, Grohote, otok Šolta  

  • Home
  • BIG radionice u OŠ „Grohote“, Grohote, otok Šolta  
Shape Image One
BIG radionice u OŠ „Grohote“, Grohote, otok Šolta   

Napisala: Maja Hainc

OŠ Grohote jedina je škola na otoku Šolti, a pohađaju je učenici iz osam mjesta – Stomorska, Gornje Selo, Nečujam, Rogač, Srednje Selo, Donje Selo, Maslinica i Grohote. To je škola u kojoj učenici i zaposlenici kroz volonterski rad sudjeluju u brojnim projektima (Eko-škole kao Školski volonteriOdgoj i obrazovanje za volontiranjeMali poduzetnici za zeleni otok – Erasmus+) i akcijama (uzgoj, branje i prerada voća iz školskog voćnjaka, uzgoj začinskog bilja i cvijeća, sudjelovanje u procesu branja i obrade maslina na terenu, sadnja i prodaja presadnica raznog povrća, prodaja lovora, ružmarina, ulja, čuvarkuća, ljubičica, izrada i prodaja magnetića, drvenih podložaka za čaše i sl., prikupljanja prehrambenih i drugih proizvoda za potrebite i još mnogo toga).

Osim u projekte koji su povezani s volonterskim radom, OŠ Grohote rado se uključuje u brojne druge projekte pa su tako u razdoblju od 10. do 12. svibnja 2022. godine u školi održane radionice projekta Budi Internet genijalac čiji je cilj poučiti učenike, roditelje i učitelje osnovama digitalnog građanstva i sigurnosti kada su u ​​online svijetu. OŠ Grohote jedna je od 10 škola uključenih u spomenuti projekt kojeg u suradnji s Googleom u Hrvatskoj provodi udruga Suradnici u učenju. Interaktivne BIG radionice održale su članice udruge Suradnici u učenju Maja Hainc i Dunja Mijović.

Prve radionice projekta Budi Internet genijalac bile su namijenjene učenicima od 1. do 8. razreda i održane su 12. svibnja 2022. godine. U nižim razredima sudjelovalo je 32 učenika (u 1. razredu 9 učenika, u 2. razredu 12, u 3. razredu 5 i u 4. razredu 6 učenika), a u višim razredima 28 učenika (u 5. razredu 9 učenika, u 6. razredu 6, u 7. razredu 7 i u 8. razredu 6 učenika). Tijekom rada u zanimljivim radionicama učenici su dobili priliku promišljati o opasnostima koje prijete kada su na internetu te su naučili kako sigurno i odgovorno istraživati online svijet. Na kraju radionica učenici su dobili zaslužene diplome i prigodne poklone kojima su se posebno razveselili.

 

 

Radionice za učitelje održane su 13. svibnja 2022. godine. U njima je sudjelovalo 16 učitelja i stručnih suradnika. Svi sudionici bili su raspoloženi i suradljivi, a tijekom radionice su se upoznali s radom udruge Suradnici u učenju, s projektima udruge i digitalnim časopisom Pogled kroz prozor, s posebnostima projekta Budi Internet genijalac te gdje mogu pronaći različite korisne materijale udruge i kako ih iskoristiti u radu s učenicima. Aktivne sudionike radionice voditeljice su nagradile poklonima i diplomama.

 

 

 

Radionica za roditelje održana je 14. svibnja 2022., a u njoj je sudjelovalo 8 roditelja i 10 učenika. Radionica je osmišljena kao interakcija roditelja i djeteta koji zajedno prolaze 5 različitih centara kroz koje rješavaju zanimljive aktivnosti te promišljaju i uče o dobnim ograničenjima popularnih društvenih mreža, stvaranju pozitivnih digitalnih tragova, postojanju i prepoznavanju lažnih profila, važnosti razgibavanja kao prevenciji neugodnih posljedica dugotrajnog sjedenja pred ekranima i osmišljavanju obiteljskih aktivnosti s digitalnim uređajima ili bez digitalnih uređaja. Na kraju radionice roditelji i djeca rješavali su kviz te su za svoje znanje, aktivnost i trud nagrađeni poklonima i obiteljskim diplomama.

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u radionicama Budi Internet genijalac i veselimo se daljnjoj suradnji!