BIG Mljet

Shape Image One
BIG Mljet

Napisala: Dunja Mijović

Otok Mljet jedan je od najvećih južnodalmatinskih otoka, najšumovitiji, najjužniji i najistočniji od svih naših većih otoka. Pripada dubrovačkoj skupini otoka i njezin je najveći otok. Mljet je bogat vegetacijom. preko 70% površine otoka prekriveno je šumom. Nacionalni park Mljet obuhvaća veći dio otoka.

OŠ Mljet jedna je od pet otočnih škola uključena u projekt Budi Internet genijalac koji u suradnji s Googleom u Hrvatskoj provodi udruga Suradnici u učenju. U projekt je uključeno sveukupno 10 škola.

Matična škola nalazi se u najnaseljenijem mjestu u središtu otoka, Babinom Polju, a područna škola nalazi se u mjestu Goveđari u Nacionalnom parku. Razrednu nastavu pohađa ukupno 30 učenika, a predmetnu 29. Radionice za učenike, roditelje i učitelje održale su Maja Hainc i Dunja Mijović.

U radionicama za učenike nižih razreda, koje je održala Maja Hainc, sudjelovalo je 34 učenika, a radionice za učenike viših razreda vodila je Dunja Mijović i na njima je sudjelovalo 29 učenika. Učenici su na radionicama osvijestili važnost promišljanja pri korištenju digitalnih uređaja, podsjetili su se na važnosti privatnosti osobnih podataka, raspravljali su o potencijalnim posljedicama digitalnih tragova i o tome koliko je bitno potražiti pomoć odraslih osoba kada se nađu u problemu.

 

Na roditeljskom sastanku koji je pripremljen i održan u obliku radionice prisustvovalo je 13 roditelja i sedamnaestero djece. U kratkom uvodu roditelji su upoznati s radom naše udruge i općenito o projektu u kojem sudjeluju njihova škola i djeca. Radionica je bila podijeljena na 5 različitih centara od kojih je svaki bio posvećen određenoj temi vezanoj za sigurnost na internetu. Surađujući s djecom i rješavajući zadane zadatke roditelji su se pobliže upoznali s minimalnim dobnim ograničenjem pri korištenju društvenih mreža, podsjetili su se što su digitalni tragovi i zašto na njih trebamo pripaziti, na činjenicu da sve što možemo pronaći online i na društvenim mrežama ne treba biti istinito i nije istinito, raspravljali su o tome kako kvalitetno provoditi vrijeme sa svojim djetetom koristeći se digitalnim uređajima i podsjetili se koliko je bitno razgibati se s vremena na vrijeme.

U radionici za učitelje sudjelovalo je 9 učitelja. Učitelje smo upoznali s radom udruge Suradnici u učenju i s raznovrsnim projektima u kojima udruga sudjeluje. Detaljinije smo im pojasnili ciljeve i obrazovne sadržaje projekta Budi internet genijalac i pozvali ih da nam se pridruže kao partneri u drugim projektima, ali i kao autori našeg digitalnog časopisa Pogled kroz prozor. Željno iščekujemo daljnju suradnju.