BIG – materijali za učitelje

  • Home
  • BIG – materijali za učitelje
Shape Image One

Materijali i scenariji poučavanja za provođenje
radionica s učenicima od 1. do 8. razreda osnovne škole

Googleov program Budi Internet genijalac poučava djecu donošenju pametnih odluka u internetskom okruženju kako bi se Internet maksimalno iskoristio, a da pritom djeca budu sigurna. U Hrvatskoj ga provodi udruga Suradnici u učenju kroz prijevod i pripremu materijala za učenike, učitelje i roditelje te organizaciju i provođenje radionica. Od početka projekta do danas održane su radionice za učenike, učitelje i roditelje u 10 škola uključenih u projekt, kao i tečajevi za prijavljene učitelje.

U dokumentu koji ovdje objavljujemo donosimo pripremljene materijale i scenarije poučavanja za provođenje radionica s učenicima od 1. do 8. razreda osnovne škole, po jedan primjer radionice za svaki navedeni uzrast. Radionice su prema navedenim scenarijima provedene u svim školama uključenima u projekt te su se pokazale izuzetno zanimljivima i poučnima učenicima svih dobnih skupina. Uz scenarije poučavanja dostupne su i pripadajuće prezentacije. 

Materijali za voditelje radionica (učitelje)

Pogledajte kako smo osmisli radionice za učenike od 1. do 8. razreda

Preuzmi
h2

Prezentacije

Cool je biti dobar (2. i 3. razred)

Aktivnosti provedene u ovoj radionici imaju za cilj razumijevanje činjenica da je osim gledanja slike u medijima potrebno vidjeti što iza te slike stoji, jer različite riječi uz sliku utječu na poruku koju slika šalje, a time i na osjećaje koje može izazvati gledanje slike.

Cool je biti dobar (4.razred)

Ova radionica odabrana je kako bi učenici suradnjom promijenili sliku koju ostavljaju negativni komentari i tako naučili kako pretvoriti negativne razgovore u pozitivne

Tko pita ne skita (5.razred)

Cilj ove radionice je pomoći učenicima kako bi mogli prepoznati uznemirujući sadržaj (slike, video, poruke) i razumjeti što trebaju učiniti kada se s njime susretnu.

Dijeli pažljivo (6.razred)

Cilj radionice je potaknuti učenike na promišljanje kako drugi mogu protumačiti naše poruke, slike i druge sadržaje koje objavljujemo na internetu.

Dijeli pažljivo (7.razred)

Cilj ove radionice je potaknuti učenike na razumijevanje kako na temelju nečijih objava, komentara i fotografija donosimo pretpostavke koje nisu uvijek točne i da podaci u našem digitalnom tragu mogu otkriti drugim ljudima više o nama nego što želimo, a posljedice toga mogu biti neugodne.

Pazi se prevaranata (8.razred)

U ovoj radionici učenici vježbaju izbjegavati pokušaje krađe identiteta tako da odglume i rasprave moguće reakcije na sumnjive tekstove, poruke, objave i zahtjeve za prijateljstvom na internetu.

Za učitelje smo pripremili prezentacije koje mogu upotrijebiti prilikom poučavanja primjerenog, odgovornog i sigurnog korištenja interneta. Teme prezentacija su: pazi se prevaranata i cool je biti dobar, a obuhvaćaju šest različitih aktivnosti. Prezentacije se nadovezuju na lekcije opisane u kurikulumu Budi internet genijalac.