Potraga za boljim internetom za učitelje i roditelje 2024.

  • Home
  • Potraga za boljim internetom za učitelje i roditelje 2024.
Shape Image One
Potraga za boljim internetom za učitelje i roditelje 2024.

 

Napisale: Sanja Janeš i Gordana Sokol

 

Tradicionalnu konferenciju o sigurnijem internetu, U potrazi za bolji internetom, obogatio je isto tako tradicionalan izazov za odrasle. Članovi udruge Suradnici u učenju osmislili su Potragu za boljim internetom namijenjenu odraslima kojom su obuhvaćeni učitelji, nastavnici, profesori, ali i roditelji te svi ostali zainteresirani koji prate naše aktivnosti vezane uz Dan sigurnijeg interneta.  Cilj potrage, a ujedno i cilj cjelodnevne konferencije povodom Dana sigurnijeg interneta koja se održala 6. veljače 2024. godine, promicanje je sigurnijeg i odgovornijeg korištenja interneta i općenito digitalnih tehnologija.

Ključne riječi: udruga Suradnici u učenju, Potraga za boljim internetom, aktivnosti, Dan sigurnijeg interneta.

Izazov je osmišljen kao kviz s pitanjima kroz koja smo željeli potaknuti učitelje i roditelje da preispitaju i prošire svoje znanje vezano uz različite aspekte sigurnog ponašanja i života na internetu. Pitanjima smo obuhvatili različita područja kako bismo i odrasle motivirali na razmišljanje i sigurnu upotrebu digitalnih tehnologija, aplikacija i mrežnih sadržaja. Za ovogodišnju potragu pripremili smo ukupno dvadeset pitanja koja su sudionicima mogla donijeti maksimalno dvadeset bodova, a da bi sudjelovali u interaktivnoj potrazi, sudionicima je bio potreban neki od digitalnih uređaja, računalo, tablet, pametni telefon i sl. na kojem su putem nekog od preglednika mogli pristupiti internetu. Sudionici su trebali pokazati i malo natjecateljskog i istraživačkog duha te odvojiti malo slobodnog vremena potrebnog za rješavanje izazova. Svakako poznavanje načina pretraživanja interneta, čitanje s razumijevanjem, kritičko promišljanje, donošenje zaključka na temelju informacija, točnost i promišljanje uvelike su pomogli pri pronalaženju točnog rješenja i odabiru odgovara.

Svi zainteresirani mogli su se okušati u potrazi za boljim internetom od 29. siječnja do 12. veljače 2024. godine.

 

Analiza zadataka

 

Izazov je sastavljen od zadataka vezanih uz učenje o sigurnijem internetu, mnogobrojnim aktivnostima udruge Suradnici u učenju vezane sigurnost na internetu, uz digitalne obrazovne igre, ali i mnogobrojne aktualne teme poput govora mržnje, umjetne inteligencije, prava na privatnost ili prava na zaštitu od potencijalno štetnih informacija i sadržaja, rizika privatnosti, manipulacija medijskim sadržajima i sl.

Dio pitanja koja su stavljana pred sudionike izazova bio je posvećen djelovanju udruge. Kako bi pronašli odgovore na pitanja, sudionici su se upoznali s mnogobrojnim materijalima za poučavanje sigurnijeg interneta nastalim u projektu Budi internet genijalac.

Dio odgovora trebali su potražiti u digitalnom časopisu udruge Suradnici u učenju Pogled kroz prozor.

No ne smijemo zaboraviti ni najdražeg gosta izazova, natjecanje u računalnom razmišljanju Dabar @ucitelji.hr. Sudionici su trebali riješiti dva zadatka s natjecanja kroz koja su ponovili važnost jake zaporke i važnost šifriranja poruka.

Važne informacije su se mogle otkriti u pitanjima na koja su se odgovori mogli pronaći na mrežnim stranicama CERT.hr, portala Medijska pismenost, Agencije za zaštitu osobnih podataka te HAKOM-ovim mrežnim stranicama.

Iako smo svjedoci sve češćeg postavljanja videonadzora na javnim ili privatnim površinama, prema odgovorima na pitanje smije li se uspostaviti videonadzor ceste i prostora ispred stambene zgrade, možemo zaključiti da nismo dovoljno dobro upoznati sa zaštitom osobnih podataka te da je potrebno pročitati preporuke koje se nalaze na mrežnim stranicama Agencije za zaštitu podataka vezane uz videonadzor.

Kroz izazov je također posvećena pažnja etičkim smjernicama u sferi umjetne inteligencije (AI) Etičke smjernice namijenjene nastavnom osoblju za upotrebu umjetne inteligencije i podataka u poučavanju i učenju te Smjernice za učitelje, nastavnike i druge odgojno-obrazovne djelatnike o suzbijanju dezinformacija i promicanju digitalne pismenosti putem obrazovanja i osposobljavanja. Posebno nam je drago da je većina sudionika Potjere upoznata s načinima kako možemo umjetnu inteligenciju upotrijebiti kao potporu procesu poučavanja.

I na kraju, ali ne manje važno, predstavljena je online igra Hate out! koja potiče mlade ljude da konstruktivno reagiraju na govor mržnje na internetu. Pitanjima smo potaknuli sudionike da se upoznaju s aplikacijama Forest: Stay focused i Kalkulatorom privatnosti. Aplikacija Forest: Stay focused omogućava korisnicima kontrolu vremena provedenog u rješavanju zadataka i poslova bez da koriste mobitel u tom periodu. Kalkulator privatnosti je aplikacija pomoću koje možete procijeniti koliki je vaš sigurnosni rizik.

 

Interaktivni alat OLLIE stvoren je kako bi obiteljima, roditeljima i djeci pomogao u razvoju i uspostavljanju zdravih i pozitivnih navika korištenja medija i digitalnih uređaja.

Nakon analize pristiglih rezultata potrage za odrasle možemo reći da smo zadovoljni postignutim rezultatima. Raspon postignutih bodova kretao se od 2 do maksimalnih 20 bodova. Prosječno je ostvareno 14 bodova, dok je medijan riješenosti iznosio 17 bodova.

Zanimljivo je to da su i našim sudionicima izazova najviše poteškoća zadale iste one dvije životinje koje su zadale najviše problema u rješavanju zadataka u izazovu Dabar @ucitelji.hr učenicima trećih i četvrtih razreda.

Najbolje je riješeno pitanje bilo pitanje u kojem je trebalo pronaći ime lika iz igre Interland kojim su posebno označeni članci posvećeni sigurnijem internetu i provedenim radionicama iz kurikuluma u okviru projekta „Budi internet genijalac“ objavljeni u digitalnom časopisu Pogled kroz prozor.

S obzirom na postignute rezultate možemo reći da je ovogodišnji izazov bio malo zahtjevniji te da je samo četvero sudionika osvojilo maksimalni broj bodova i oni će primiti simbolične nagrade kao uspomenu na svoj uspjeh u rješavanju izazova.

Nadamo se da vam se ovogodišnja potraga svidjela te da ste se u izazovima susreli s poučnim i zanimljivim informacijama jer nam je cilj bio da vam na zabavan način pokažemo aktualne trendove i nove materijale s kojima se možete poslužiti u radu s djecom i roditeljima.

Do nekog novog izazova lijepo vas pozdravljaju autorice ovogodišnjeg izazova!