Hrvatske predstavnice Europskog Vijeća za Digitalno Dobro (ECDG-a) u Ateni

  • Home
  • Hrvatske predstavnice Europskog Vijeća za Digitalno Dobro (ECDG-a) u Ateni
Shape Image One
Hrvatske predstavnice Europskog Vijeća za Digitalno Dobro (ECDG-a) u Ateni

Dvadesetak mladih članova Europskog vijeća za digitalno dobro (ECDG) sastalo se u Ateni na trodnevnom radnom sastanku.

Hrvatsku su predstavljale Dora Lendvaj koja je upravo završila 7.r OŠ u Popovači i Magdalena Cvetić koja je završila 2.r SŠ Ivan Švear u Ivanić Gradu.

Učenice su doputovale u pratnji mentorice Dunje Mijović, učiteljice engleskog jezika u OŠ Popovača i ujedno voditeljice projekata Udruge Suradnici u učenju preko koje je i ostvarena ova divna suradnja.

Osim njih okupili su se mladi iz još 7 europskih država zajedno s njihovim mentorima. 8 država članica od kojih je sastavljeno ovo Vijeće su: Cipar, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Island, Njemačka i Slovačka.

Vijeće je osnovano prije 2 godine i do sada su imali 3 studijska putovanja i to u Prag, Brisel i Milano. Svaki sastanak je imao drugačiju tematiku i drugačiji zadatak za odraditi. Prvo putovanje je bio u Prag u veljači 2018. gdje je obilježen Dan Sigurnijeg interneta kojeg  je 2004 osnovala Janice Richardson (internacionalna savjetnica i voditeljica Enable mreže protiv zlostavljanja u nastavi i u slobodno vrijeme – ENABLE). Govorilo se i o promjenama koje donosi GDPR i na koji način će to utjecati na mlade. Na sljedećem putovanju u srpnju 2018. u Brisel, članovi Vijeća posjetili su Europski Parlament i surađivali sa predstavnicima Google-a i Microsoft-a o tome kako online svijet učiniti sigurnijim za djecu i mlade.

Treće studijsko putovanje bilo je u Milano u veljači 2019. povodom još jednog Dana sigurnijeg interneta gdje su članovi ECDG-a izrađivali plakate o ciljevima i zadaćama Vijeća. Od 28.07. do 30.07.2019 članovi Vijeća okupili su se 4.put i to u Ateni kako bi izrađivali aktivnosti za učenike uzrasta 8-12 godina o tome kako biti što bolji Digitalni građanin. Radionice su bile potpomognute stručnim vodstvom Janice Richardson, Veronice Samare i svih nazočnih mentora. Sveukupno je bilo izrađeno više od 40 različitih aktivnosti i 10 priča koje prate svaku od 10 digitalnih domena iz kurikuluma koje su trebale biti obuhvaćene. Neke od tih domena su Privatnost i sigurnost, Učenje i kreativnost te Prava i odgovornosti.

Sav taj napravljeni materijal bit će povezan i pretvoren u priručnik za djecu.

Osim radnog dijela, cijelo Vijeće je imalo i malo slobodnog vremena za razgledavanje muzeja Akropole te samu veličanstvenu Akropolu. Svi članovi Vijeća su oduševljeni napravljenim poslom u tako kratkom vremenskom roku i željno iščekuju sljedeće okupljanje za 3. Dan Sigurnijeg interneta na godinu.

Dunja Mijović